octombrie, pe final

nasturtium

am ieşit ieri dimineaţă în grădină să miros frigul.

şi am observat că nasturtium s-a încăpăţânat să înflorească. dublu. galben intens. cu pete portocalii. inima mi s-a îmnuiat şi amintirile care se învălmăşeau şi se călcau în picioare m-au aruncat pe prispă la bunica. în faţa grădiniţei cu flori, unde o tufă de atingele îşi flutura agale portocaliul maiestuos în dimineţile răcoroase.

în aceeaşi grădiniţă unde Gheorghiţă, motanul grăsan, cu ochii verzi veşnic mijiţi, se odihnea sub tufa de trandafiri cu flori roşii, mărunte, după ce dăduse o raită prin cămara cu făină unde erau cei mai apetisanţi şi crocanţi şoricei.

dincolo de flori, se întindea leneş praful din bătătură, cuminţit de roua dimineţii. merii se înşiruiau drepţi sub soarele încă blând, în faţa gardului ce gemea uşor sub greutatea florilor de hamei care se încăpăţânau să-l cuprindă cu neruşinare.

în stânga, singuratic şi trufaş, prunul îşi etala roadele făcându-mi în ciudă pentru că-şi angajase cavaler luptător care să mă ţină la distanţă un monstru de omidă verde, cu unde fosforescente, mare cât pumnul meu.

muşcatele mă băteau la ochi cu albul lor curat sau cu roz proaspăt, dar clătindu-mi privirea prin tufele cărnoase de violete movulii, tot la prima mea dragoste îmi întorceam sufletul. spre portocaliul puternic, fluid, aspru, cărnos, mirosind amar şi vesel şi a copilărie şi a treziri în triluri de vrăbii şi a soare arzând la amiază şi a rândunici harnice cu cuibul la streaşină şi a fericire păstrată pentru totdeauna.

şi aşa trecu o clipă într-un balcon deasupra unei grădini ascunsă printre alte grădini într-o dimineaţă ca multe altele într-o zi de octombrie în Londra.

Advertisements

About Mormolocul Alpha

pui de amfibian, iubit al ploii, respir prin piele si uneori musc din confrati... View all posts by Mormolocul Alpha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: