un certain je ne sais quoi

în anul 2 de facultate, m-am decis să devin independentă, aşa că m-am angajat. şi cum cel mai la îndemână şi fără bătăi de cap era un post de vânzătoare (îmi cer scuze de la toţi sales assistants out there), am făcut primii paşi spre a mă cunoaşte şi aprecia. am petrecut câteva luni acolo, timp în care mi-am descoperit şi reinventat stilul.

aşezat într-o zonă centrală a capitalei, magazinul, pornit şi cârmuit de o familie minunată care dorea să-şi exprime ideile, era căutat pentru abilităţile vânzătoarelor de a da sfaturi şi acum pot spune că era “posh”. destule vedete autohtone s-au perindat pe acolo şi reveneau pentru că reuşeam să le oferim haine care li se potriveau, nu rochii şi sacouri pe care trebuiau să le prindă cu ace de siguranţă la spate. acolo am învăţat despre fashion, culori, texturi, combinaţii clasice, dar şi despre ţesături şi imprimeuri.

omul în jurul căruia se învărtea toată povestea – fostul meu şef. inginer cu mulţi ani de experienţă, a lăsat şuruburile şi piuliţele şi a pornit într-o călătorie cu underlining de caşmir în complimentarea şi completarea farmecului feminin. avea omul respectiv (şi încă are) o capacitate nemaipomenită de a găsi cuvintele potrivite pentru a fermeca o femeie. ştia să jongleze cu idei la fel de bine cum jongla cu culori şi versuri. tot entuziasmul îi era domolit de feminitatea şi blândeţea soţiei dumnealui. conceptul dumnealor de familie era extins şi asupra celor 4 angajate. mergeam cu drag la muncă, iar orele de inventar şi alte hârţogării erau petrecute discutând despre cultură, cărţile citite, fashion, istorie, întotdeauna cu muzică bună în surdină.

deşi toate colegele mele au fost alese pe sprânceană, una dintre ele îşi mai dădea cu stângul în dreptul şi nu reuşea întotdeauna să ţină pasul cu discuţiile de pe acolo.

într-o seară ne-am unit eforturile pentru a aranja un transport mai mare, iar după toată munca, ne-am decis să ne înnoim (rareori rezistam farmecelor hainelor unor tineri designeri din Cluj, care ne trimiteau minuni cusute în cele mai îndrăzneţe forme). şeful meu a sărit cu sfaturi şi idei, şi a ţinut să ne complimenteze, să ne descrie astfel încât să facem cele mai bune alegeri. una dintre colegele mele, pe care noi o vedeam ca feminină şi cu tendinţe clasice, a fost descrisă ca fiind adolescentină şi cu accente de nonconformism. o adevărată luptătoare inventivă cu dorinţa de a se inventa şi reinventa. eu, deşi alegeam de multe ori jeans şi cămăşi, am fost etichetată drept feminină, modernă (încă fac eforturi să ating standardele alea). cealalta colega, ordinea întruchipată, a fost caracterizată drept un caracter puternic, o fiinţă inventivă cu replicile mereu la purtătoare, dar în acelaşi timp suavă, pentru că avea mereu răbdare să asculte. a urmat o pauză… am sărit toate trei cu întrebarea, pentru că doream să aflam cum e văzută colega noastră mai slabă de înger. l-am văzut înghiţind în sec şi căutându-şi cuvintele. “N. are… hmmm… un anumit mister al ei!” atât. scurt. şi s-a pierdut în a ne povesti despre altele.

am plecat pe rând de acolo, şi adolescenta rebelă, şi angajata model, şi eu spre slujbe mai “bune”, care dau mai bine în CV. ne mai găsit câteodată la un ceai şi ne hlizim de cât de frumos a fost. nu mai ştiu despre colega mea misterioasă şi drumul ei de după sau dacă a rămas acolo.

magazinul încă îşi păstrează tradiţia. dacă aveţi drum şi timp şi chef de o poveste şi un sfat, de vreo haina semnată de un designer tânăr de care nu aţi auzit, faceţi o plimbare de la universitate, uşor pe Bulevardul Carol, clătiţi-vă ochii până la Piaţa Pache Protopopescu, şi terminaţi epopeea la Piaţa Iancului. sigur aţi trecut pragul şi locului din poveste.

Advertisements

About Mormolocul Alpha

pui de amfibian, iubit al ploii, respir prin piele si uneori musc din confrati... View all posts by Mormolocul Alpha

5 responses to “un certain je ne sais quoi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: