vampiri şi alte animale

De când minunatele cărţi ale prolificei scriitoare Stephenie Meyer au avut parte de o strategie de marketing ieşită din comun şi s-au vândut mai ceva ca pâinea caldă, vampirii au revenit din sicrie direct pe paginile scenariştilor. Fiecare film cu un substrat SF are cel puţin un personaj cu trăsături vampirice sau cu un strămoş care l-a cunoscut pe Dracula. Sau s-a luptat cu tătucul vampirilor.

Nu-s mare fan vampiri, deşi m-a fermecat Kate Beckinsale în Underworld (iar Michael Sheen este nemaipomenit în rolul de vârcolac, cu toate că m-a dezamăgit în rolul din Twilight în pofida eforturilor de a-şi salva rolul).

Ce mai, pofta de sânge vinde.

Acum vreun an mi-a atras atenţia Hemlock Grove. Serial. După vreo 6 episoade, căscând cu spor şi enervată, am pus pauză. M-am întors la el abia luna trecută din lipsă de ocupaţie, dar şi pentru că eram curioasă să aflu cum se decurcă ţiganii vârcolaci români într-o lume americanizată.

De ce ţigani? De ce din România? De ce…

Nu am aflat prea multe despre originile lor, din păcate; scenariul e mai slab decât o cafea proastă şi derutant pe alocuri. Româna actorilor e extrem de proastă, deşi Famke e faină rău pronunţând cuvinte ca „iubire”, „dragoste” sau „suflet”.

Ţigani români, americanizaţi, dar păstrându-şi totuşi obiceiurile nomade, coviltirul e înlocuit cu o maşină veche, cortul colorat cu o rulotă în pădure.

Aceşti ţigani, pe lângă o grămadă de ilegalităţi, printre care şi un drog necunoscut, dar căutat până şi de vampiri, sunt vârcolaci. Nu am aflat cum, de ce, cine i-a blestemat (in your face, Jacob, ţiganii au fost vârcolaci înaintea neamului tău cu pielea roşie). Mai sunt şi vampirii cu origini româneşti, duşmani ai ţiganilor, dar acolo confuzia e şi mai mare, pentru că nu e menţionat Dracula, dar au un ritual de trecere nemaiîntâlnit: sinuciderea. Încăpăţânarea m-a făcut să-l văd pe tot. Mind cofusing, thought binding, time consuming…

De 2 săptămâni mă uit la Strain. Nu suport horror-ul, dar posterul mi-a sfredelit curiozitatea ca un vierme insistent. Cică oameni cu acţiuni vampirice. Măcar scenariştii şi-au făcut temele; numele bestiei care infectează şi se multiplică precum un virus e strigoi. Românesc (cum zic ei) şi nu prea. Strigoi au şi albanezii şi cam toate neamurile balcanice, pentru că la noi acasă avem o pasiune nebună pentru poveştile cu morţii care se ridică din mormânt să ne bântuie nopţile.

Eu i-aş fi spus moroi. Mai românesc de atât nu găseşti. E strigoiul care-şi doreşte sânge proaspăt, care-şi părăseşte mormântul în fiecare noapte şi merge înapoi acasă la cei dragi, să se înfrupte şi să-i atragă în mormânt cu el. ce mai! Un adevărat îndrăgostit care nu poate pleca din lumea asta fără cei dragi.

O să le scriu să le explic diferenţa. Poate mă cheamă să îi ajut cu povestea. Şi apoi o să le povestesc de Mama Pădurii, de Iele, de Samca, de caii lui Sântoader… aş putea să fac o zacuscă de poveste. şi să devin faimoasă. Mai ales că vin din ţara lui Dracula!

Advertisements

About Mormolocul Alpha

pui de amfibian, iubit al ploii, respir prin piele si uneori musc din confrati... View all posts by Mormolocul Alpha

3 responses to “vampiri şi alte animale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: