sarmale pe caldarâm

Doctorul mă invită la o promenadă. mă gândesc că vrea să-mi spună că se însoară, dar nuuuuu, e prea bun pentru asta. şi ne plimbăm noi pe străduţe primăvăratice, cu vişini înfloriţi şi păpădii însorite. şi cum ciuguleam brioşe şi ne făceam planuri pentru cina, ne lovesc câteva nelinişti lingvistice…  Doctorul e foarte curios care e cuvântul românesc pentru magazinul de unde cumperi legume. eu zic aprozar. el nu e convins. pentru că i se pare prea turcesc. (dar nu e – am găsit explicaţia, e cuvânt compus prin alăturarea şi rostirea împreună a primelor silabe din Centrul de [apro]vizionare cu [zar]zavat)). deci e doar pe jumătate turc. jumătatea de la coadă.

nu rezolvăm bine asta, ne lovim de altă dilemă. pornim de la punctele cardinale folosite în moldova şi anume: la deal, la vale, în sus, în jos, aici. şi binecunoscuta unitate de măsura: oleacă ( “stai oleacă!” “oleacă de vin”, “oleacă de supărare”, “dă-te oleacă mai încolo!” (îmi suflă Doctorul acum)). şi eu mă întreb cam care ar fi pluralul de la oleacă; gramul are formă de plural, metrul, la fel… dar oleacă?  Doctorul avea răspunsul pregătit. îl ţinea în buzunar, lângă jumătate de brioşă: “pai nu are, că e doar o(…)leacă!” (doar una)

ne hlizim şi ne îndreptăm spre aprozar (na, Doctore, aprozar e!!!). în faţa, pe trotuar, 2 sarmale. doar 2. lânga ele, o cană cu apă. aşteptând o pisică flămândă. a cărei coadă nu se vedea nicăieri. zgomot de fundal: un copil de vreo doi ani care plângea de ţi se scurgea inima pe caldarâm de milă (mama lui aplicând tactica “nu-ţi cânt în strună, şi desi suferi atât de mult acum, în 5 minute o să uiţi de ce ai plâns” era puţin jenată de situaţie). şi plângea puştiul. cu lacrimi mari. cu muci şi mai mari. “calul meu, calul meu”. tras suflet şi muci. “calul meu, calul meu, calul meu”. Doctorul, înduioşat, îşi căuta inima prin cămaşă: “asta-i un moment în care se potriveşte expresia: ia calul meu şi du-te!“.  nu voia calul nostru. tot după al lui plângea.

Advertisements

About Mormolocul Alpha

pui de amfibian, iubit al ploii, respir prin piele si uneori musc din confrati... View all posts by Mormolocul Alpha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: