it makes perfect sense

perfect sense e un film comercial. deşi are pe alocuri câteva idei interesante, acestea sunt mai rare decât muştele din bolul cu supă la restaurant şi foarte puţin exploatate. (post-ul despre exploatarea muştelor cu altă ocazie) de fapt sunt doar suport pentru o poveste de dragoste: ea, suferindă, proaspăt părăsită de iubit, el, arsehole, nu poate avea o relaţie adevărată. se cunosc întâmplător, iar virusurile care îngrozesc lumea îi apropie. are scene cu sâni şi alte alea, dragoste, furie, tristeţe, cam tot ce îi trebuie unui film siropos…

dar… primul virus neidentificat, neidentificabil şi apărut de nicăieri, se manifestă printr-o stare de tristeţe cumplită, de îl vezi până şi pe Ewan McGregor plângând. apoi, oamenii îşi pierd simţul mirosului. nu pare foarte grav, dar e. mirosul e legat şi de simţul gustului, mirosul ne ajută să ne amintim (The greater loss or all are the memories that are no longer triggered. Smell and memory were connected in the brain. Cinnamon might’ve reminded you of your grandmother’s apron.). dar lumea îşi revine. învaţă să trăiască cu asta. dar un episod de foame cumplită (descrisă senzaţional prin imagini; oameni care muşcă cu furie din peştii din piaţă, măcelar ce devorează o carcasă de miel, cremă de mâini, flori, ruj şi cam tot ce e la îndemână). încercare compulsivă a corpului de a simţi gustul perfect, ştiind că e pentru ultima dată. şi se duce şi ăsta. gustul. din nou, adaptare. texturile, temperatura, forma, culoarea mâncărilor înlocuiesc mirosul şi gustul. dar degradarea continuă. urmează auzul. cel mai crunt. anticipat de o stare de furie oarbă, distrugere, oameni rămân singuri. se răzvrătesc, distrug tot în jurul lor, explodează tocmai pentru vor rămâne în linişte. înăuntru. în case şi în ei înşişi. tăcerea este cea mai groaznică pedeapsă.

lipsa auzului înseamnă pentru marea majoritate lipsa comunicării. dacă lucrurile pe care le vedem pot fi uşor influenţate – un zâmbet fals, o mină de tristeţe ce se şterge pentru a nu-i deranja pe cei din jur – auzul este mai greu de păcălit atunci când comunicăm cu o persoană.

surprinzător este faptul că fără miros, gust, auz… oamenii au supravieţuit. te-ai gândi că sunt totuşi nişte simţuri al căror scop fundamental este funcţia de relaţie. în lipsa lor oamenii nu ar şti când să oprească gazele, nu ar şti că mănâncă otravă sau săpun, nu ar auzi când cineva îi claxonează pe stradă.

şi cu toate astea viaţa merge mai departe. oamenii sunt adaptabili. dacă deodată am rămâne fără mâini, am învaţa să folosim picioarele. dacă am rămâne fără picioare, învăţam să ne târâm, să ne folosim gurile cu mare dexteritate. dar ce se întamplă dacă rămânem fără corp?

cu alte cuvinte, avem nevoie de mai mult de un simţ pentru a relaţiona cu ceea  ne înconjoară. fiecare luat separat nu ne ajută nici măcar să mergem să cumpărăm măsline. deci ce ne face oameni?

People prepare for the worst, but hope for the best.
They concentrate to the things that are important to them..
all the things beyond fat and flower.

şi se face întuneric. (mesajul filmului: ceea ce ne face oameni dincolo de orice simţ este iubirea ce o purtăm celorlalţi).

mai pe scurt: varianta edulcorată a filmului Blindness. e vorba de degradare umană ( we take for granted everything), suntem zilnic bombardaţi cu imagini, mirosuri, sunete, gusturi, ducem totul la extrem fără să ne gândim că le- am putea pierde.

Ewan McGregor face treabă bună (mi-e tare drag după ce am văzut Long Way Round). Eva Green trece destul de uşor de la extaz la durere, îşi arată sânii, aşa că e iertată pentru orice greşeală.

info: cuvintele bolduite aparţin Doctorului.

Advertisements

About Mormolocul Alpha

pui de amfibian, iubit al ploii, respir prin piele si uneori musc din confrati... View all posts by Mormolocul Alpha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: